Hundens dag

Om jag får bestämma så är det Hundens dag varje dag. Har jag skaffat hund så har jag skaffat mig ett (hund-)livslångt ansvar för en 4-bent varelse som inte alls fått välja ägare. Tråkigt! Ja, det är ofta torrt o tråkigt att prata om ansvar men för egen del har jag aldrig sett det som det minsta betungande att vara hundägare. Jag inser att det kan verka lite märkligt, men jag har aldrig känt att det vore befriande eller skönt att leva utan hund. Dessutom vill jag inte leva utan minst 2 hundar. Många frågar om det inte är jobbigt att vara så låst, man kan ju, i Sverige, inte ta med hundar överallt. Jo, det kan kännas tungt ibland, när det är sommar, varmt o vi vill ta med barnen på restauranger eller andra offentliga ställen där hundar inte är välkomna, i det här landet. Men då tänker jag inte att jag inte vill ha hund, jag funderar istället på om man borde emigrera till Danmark eller Frankrike, där har man en helt annan inställning till hundar, man är mycket mera tolerant o avslappnad, ser möjligheter istället för problem och man har väldigt få allergiker, eller om det bara är så att våra allergiförbund har ovanligt god ekonomi...?

Tar du med hunden till en restaurang i Frankrike så är den alltid välkommen in, även på lyxiga ställen, det hämtas genast en skål med vatten till djuret och man känner sig varmt välkommen :) Självklart tar man inte med sig en stor och/eller rabiat hund på restaurang, skulle någon göra det så avvisas DEN hunden, de kör inte med någon låtsasrättvisa där ingen går komma på grund utav att någon kan vara störande.

Det ÄR förresten tillåtet att ta med hund på ALLA serveringsställen i hela Sverige, åtminstone om man frågar livsmedelslagarna och miljökontoret. Restaurangerna ljuger om de säger att det är förbjudet enligt lag. Det är i så fall den enskilda restaurangens lag. Däremot får inte hunden vistas där maten tillagas, men det får inte du o jag heller, det är endast anställda, behöriga, som får vistas i restaurangkök.

Jag som har en terapihund under utbildning är välkommen på alla avdelningar och i restauranger på Carema i Borås :) Jag brukar fråga dem jag möter om de gillar hundar, några svarar "nej, fy de hårar, skäller o dreglar" och jag kan hålla med om att hundar kan vara både störande o lite äckliga ibland, de äter skumma illaluktande saker som de hittar o de rullar sig i äckligheter ibland, det är ju fakta. Men trots det så är det aldrig någon som har ifrågasatt hundens närvaro i lokalerna. Jag har den i koppel, ser till att den är torr om tassar o päls när vi går in o att den inte skäller. Det tycker jag hör till normalt, både, folk- och hundvett. Jag har till och med mött troende muslimer som har velat testa att göra trix med min hund. (hunden är visst ett "smutsigt" djur enligt islam") Även de som inte gillar hundar kan le åt Viska när hon spelar spel eller gör en konst. Att man inte vill ha en hund nära inpå sig betyder ju inte att man inte klarar att se på den, åtminstone inte om man är en normal nyanserad människa. 

Hundens dag då, jag skulle önska att det fanns en "gamla hundars dag" jag önskar att alla hundar över 3 år skall få ha ett rikt liv. Att de slipper gå exakt samma "kusserunda" 3 ggr/dag. Att de får lov att provs på cirkuskonster, spårträning o annat roligt och att de skall slippa bli en anonym del av inventarierna i sina ägares hem. Gamla hundar både kan och vill lära sig nytt o som ägare får man ett trevligare, rikare o enklare hundliv om man gör något tillsammans med sin 4-benta kompis. Hundar som får träning blir mer följsamma o lättare att hantera. Det kvittar VAD man tränar, bara man GÖR DET! :) 

Vill du ha träningstips som passar dig o din hund? Möt oss på Hundens dag i Kinna lördag 15 september kl 10-14

Kommentarer (1) -

  • Jag kan bara hålla med dig Ninni.
    Det är härligt att ha en fyrbent vän och jag hoppas av hela mitt hjärta att min fyrbening tycker hon lever ett rikt liv.
    Vet inte om det är för att man bor i Sverige som det känns så - men jag tycker vi är lite hundräddare och besvärligare än många andra länder. Märkligt. Jag nästan utgår från att jag är i vägen om jag har hund med mig.
    Men vi hade en härlig upplevelse på Gotland för två år sedan. Vi var jättehungriga och passerade en rastaurang som kändes lagom för oss. Jag frågade om vi kunde binda Singha på bakgården medan vi åt. Svaret kom blixtsnabbt - nej hon är välkommen med in. Vill hon ha något mer än vatten? Hoppsan!!! kände jag då.
    Vi ses på lördag - jag tittar förbi! Spännande.

Lägg till kommentar

Loading