Häng dem högt!

Tänk att vi har fått så härligt mycket snö! Jag funderar på om vi kan hoppa över skidsemestern i år, kanske bara åka till Ulricehamn några gånger, det skulle spara en massa problem med att hitta stuga i fjällen där man får ta med sig hund, hundvänliga stuguthyrare är sällsynta. Men det var inte dessa privata funderingar jag skulle uppta din tid med. Jag tänker på julens alla hotande faror, nej, inte aggressiva, hysteriska föräldrar i julhandeln utan mer sådant som kan vara farligt för våra husdjur och då tänker jag, såklart, i första hand på våra hundar. 

Har du en vuxen hund så kanske du tänker: "Ja, ja, valptiden är över, min hund välter inga granar och stjäl inte från borden". Tror du ja. Hittills kanske du har haft tur, eller så har du en tillräckligt undergiven hund som inte riktigt vågar chansa på att du inte vaktar trots att du har gått därifrån ;) ...eller så kanske det bara Är så att din hund är ovanligt väluppfostrad.

Lämna aldrig choklad framme, oavsett om din hund är väldigt välartad eller inte! Nötter, vindruvor, skinka, feta korvar och annan julmat är heller inte bra för hundar. Det är ganska vanligt att hundar får i sig folie som suttit runt ischoklad, nätet som suttit runt skinkan, glitter från granen och väldigt vanligt är att de sväljer nätet som suttit runt fåglarnas talgbollar. Även julgranskulorna kan ställa till det med skärskador på både in- och utsida av hund. Håll koll så att du slipper en massa onödiga problem i jul, jourhavande veterinärer växer inte på träd i jultid. Dessutom, om du har turen att få tag på en, så är han/hon duktig på att ta betalt för att bli störd i sin helgvila, fullt förståeligt, men visst är det roligare att lägga de pengarna på nyårsrean eller MyDog? 

När det gäller valpar så kan julen vara ganska krävande för oss hussar och mattar. Julen 2006 hade vi tre schapendoes, kullsyskon, på 9 månader och som bonus, en ljuvlig, något vild, människovalp på 15 månader. Den julen hägnades vår julgran in bakom snygga, gröna kompostgaller. Vi fick någon kommentar om att det verkade praktiskt att kompostera granen direkt. Och även om jag gjorde mitt bästa för att tycka att kompostgallren matchade granen på ett pittoreskt och nästan vackert sätt, så var det kanske mera praktiskt än snyggt. Men, vi fick en mysig jul där kulorna hängde på sin plats i grenen och inget glitter hamnade runt barna- eller valphalsar, inte heller i deras magar. Inte en enda valp behövde magpumpas på grund av att de ätit olämpligt julgodis, allt var frid och fröjd. Vi fick precis en sådan fridfull drömjul som de flesta önskar sig. 

När jag pratar hundträning på mina kurser så brukar jag ställa frågan: Är du en förebyggare eller en åtgärdare? Bäst resultat får man om man förebygger så att problemen aldrig behöver uppstå. Satsa på att förebygga i jul, ställ godisskålarna högre upp än du misstänker att din hund kan hoppa. Stäng in skinkan när ni lämnar köket, hägna in granen och häng talgbollarna högt. Fortsätt sedan sikta högt även när det gäller hundträning, fortsätt att vara en förebyggare så kommer ditt hundår 2013 att bli kanon!

Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt HundÅR 2013

//Ninni 

 

 

Lägg till kommentar

Loading